Soms is het zo simpel. Een kwarktaart, een super eenvoudige lekker frisse taart. Iedereen heeft hem wel eens gemaakt met of zonder een pakje uit de supermarkt. Maar nu, nu wil je hem maken maar wil je geen dierlijke producten gebruiken.
Even terug naar de basis. Wat gaat er in een kwarktaart. Kwark of yoghurt, slagroom, suiker, fruit, gelatine, koekjes en boter. Wat gebruik je dan voor mijn versie?
Agar-agar
Gelatine is een dierlijk product. Heel makkelijk om mee te werken met goede resultaten. Wil je geen gelatine gebruiken dan kan je agar-agar gebruiken als alternatief. Agar is gemaakt van een roodwier.
Agar kan je in verschillende vormen verkrijgen. Poeder, vlokken en staven. Wat werkt voor jouw recept is een kwestie van testen. Ik maak graag gebruik van poeder. Dit heeft een krachtige binding en is makkelijk te doseren.
Aardbeien kwarktaart
– 500 ml Sojayoghurt
– 250 ml. Alpro sojaroom om te kloppen
– *Suiker of agavesiroop
– 225 gr. aardbeien
– 4 gr. agar-agar poeder
– 200 gr. koekjes
– 70 gr. plantaardige boter uit wikkel
– Springvorm 20 cm. licht ingevet
*suiker, ik heb hier geen hoeveelheid ingevuld. De yoghurt is al gezoet en de rest is helemaal naar eigen smaak. Proef dus goed tussendoor.
Smelt de boter in een pan. Verkruimel de koekjes en roer ze door de gesmolten boter. Doe het kruimelmengsel op de bodem van de springvorm en wrijf het glad met een lepel. Zet de vorm in de koelkast.
Pureer de aardbeien – eventueel met suiker- en warm de puree met de agarpoeder op in een pannetje. Breng het rustig aan de kook en blijf goed roeren. Als het agarpoeder goed is opgelost kook je de puree nog even een paar minuten door. Voeg nu beetje bij beetje de yoghurt toe en warm dit goed door. Let goed op dat er geen klontjes in zitten.
Intussen klop je de gekoelde room in een kom met een paar lepels suiker stijf. Giet het yoghurt mengsel in een kom en roer zachtjes zodat het wat afkoelt. Agar stolt al bij 40 graden. Spatel de slagroom voorzichtig door de yoghurt. Giet het mengsel in de springvorm en zet in de koeling voor minimaal 2 uur.
Deze taart is echt heerlijk en je kan eindeloos variëren met verschillende soorten fruit.
Ik raad aan om agar-agar online bij een bakwinkel of natuurwinkel te bestellen. Agar-agar voor pudding bij de toko is niet altijd even betrouwbaar qua bindkracht.
6 december 2015 at 19:11
Hoi Sarah! Wilde even laten weten dat ik vandaag deze taart voor mijn visite op mijn verjaardag heb gemaakt. Ik vond het zo spannend omdat ze nogal vegan kritisch zijn maar iedereen vond het lekker! Dus hierbij dank voor je goede recept! Liefs, Susanne
6 december 2015 at 21:23
Hoi Susanne,
Wat ontzettend leuk dat je mijn recept hebt uitgeprobeerd!
Fijn om te horen dat hij goed in de smaak is gevallen. Ik weet inderdaad hoe spannend het kan zijn bij een kritisch publiek.
Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten!
liefs
Sarah
3 mei 2017 at 11:47
Hoi ik ga hem vandaag maken en ik denk zomaar dat hij heeeeel lekker word
4 mei 2017 at 07:51
Hi Macy, ben benieuwd hoe hij is geworden! Vond je hem lekker?
Groetjes Sarah
16 juni 2016 at 09:48
Heel erg bedankt voor dit lekkere recept! Heb vorige week een kwarktaart met aardbei gemaakt, en heb net een met perzik in de koelkast gezet! Liefs,
Emma
11 augustus 2016 at 15:44
Hoi Sarah,
Wat ben ik blij met je site. Bij mijn dochtertje koemelk allergie geconstateerd en ik heb nu een paar recepten op jou site gevonden voor der verjaardag die ze gewoon mag eten.
Bedankt ervoor
Groetjes Angela
21 december 2016 at 04:37
Hoeveel gelatine blaadjes zou je gebruiken voor deze taart? Ik kan het niet terug vinden.
Alvast bedankt
21 december 2016 at 10:55
@sophie:
Je gebruikt geen gelatine omdat dat niet veganistisch/vegetarisch is! Daarom gebruik je de agar-agar. Groetjes Annemarie
3 februari 2017 at 14:29
hoi !
ik heb een dochter en die mag geen
melk – pindas – noten – eieren !! zou ik deze gecept kunnen maken voor haar ??
hoor graag
4 februari 2017 at 07:25
Hoi Angela,
Dit kan zeker, let goed op welke koekjes je voor de bodem gebruikt of deze geschikt zijn. De vulling is sowies ei melk noten en pinda vrij.
Succes!
18 februari 2017 at 09:02
Ziet er heerlijk uit! Mag ik vragen welke koekjes je hier hebt gebruikt of welke je het beste kan gebruiken hiervoor?
18 februari 2017 at 09:16
Hi Ilse, het is al weer even geleden dat ik deze taart maakte. Ik geloof dat het digestive waren van het eigen merk van albert heijn. Ze waren in ieder geval vegan. Ik heb het ook wel eens met Punselie’s gedaan, stroopkoeken. Je kan eigenlijk alle soorten koek gebruiken, Oreo’s, havermoutkoek, biscuitjes….
Laat je het weten als je hem een keer maakt?
10 juni 2017 at 22:25
Hoi hoi,
Hoe lang blijf de taart stijf ?
En zoi je hem ook kunnen invriezen?
Hartelijke bedankt ,
Hartelijke groet,
Amber
11 juni 2017 at 08:57
Hi Amber,
Invriezen is niet zo’n succes, maar de taart blijft wel een paar dagen goed in de koelkast. Ik zou hem wel goed afdekken.
Laat je weten hoe hij is geworden.
Groetjes Sarah
27 augustus 2017 at 12:26
Hoi Sarah, wat een geweldige site heb je. Nu wil ik heel graag de kwarktaart maken maar kun jij mij zeggen hoeveel 4gr. agar agar is? Is dat 1 theelepel?
28 augustus 2017 at 10:26
Dank je wel Marijke.
Ik durf niet te zeggen of het 1 theelepel is. Het verschil in volume van de verschillende soorten agar-agar maken dit heel moeilijk. Ik zou je toch willen adviseren om een keukenweegschaal te gebruiken.
Succes en ik ben benieuwd hoe hij wordt!
30 augustus 2017 at 10:02
Hallo Sarah, ik heb ‘gegokt’ met de agar agar en dat heeft nog goed uitgepakt ook de kwarktaart was heerlijk, dat vonden zelfs de familieleden die nogal sceptisch waren.
30 augustus 2017 at 11:41
Jeeej wat leuk om te horen!!
Welke agar heb je gebruikt en hoeveel heb je er uiteindelijk ingedaan?
Ik zal de volgende keer als ik het maak het ook in lepelmaten afmeten. Handig om toe te voegen.
Leuk dat je een reactie hebt achter gelaten!
19 september 2017 at 15:25
Hij staat momenteel op te stijven, ik ben zo benieuwd!
19 september 2017 at 17:38
Jeeeej! Ben heel benieuwd. Laat je weten hoe je hem vond?
1 oktober 2017 at 09:04
kan het ook met kokosmelk / kokosyogurt ?
en de suiker vervangen door kokossuiker?
1 oktober 2017 at 09:50
Hi Chantal, dat denk ik wel. Hij zal wat compacter zijn maar zou moeten lukken. Laat je weten als je hem hebt gemaakt?
Groetjes Sarah
29 oktober 2017 at 21:20
Kun je in plaats van boter, ook Cocovit van Vitaquell gebruiken? Dit is eigenlijk een kokos-variatie op margarine. Maar dit is de enige ‘boter’ die palmolievrij is.
30 oktober 2017 at 13:43
Hi Danielle, de functie van de boter is dat de bodem stevig wordt als het is afgekoeld. Het maakt dus niet zoveel uit waar het van gemaakt is als het maar hard wordt bij kamertemperatuur. Denk aan boter uit een wikkel of kokosolie.
Als je zachte margarine gebruikt dan blijft de bodem wat zachter, is ook geen ramp.
Ik hoop dat je er uit komt! Laat je weten als het is gelukt?
31 oktober 2017 at 17:15
Zou het ook met alpro go on kunnen denk je? En heb je dan nog steeds de slagroom nodig?
31 oktober 2017 at 19:42
Zeker kan het met alpro Go On. Als je de slagroom weglaat is het resultaat wel minder luchtig. Ik denk dat je dan wat meer monchouachtig resultaat krijgt. Laat je het weten als je hem hebt gemaakt?
17 november 2017 at 13:28
Ik ben de taart aan het maken maar de sojacreme wordt niet stijf…
17 november 2017 at 20:44
Ohnee sorry ik lees het nu pas. Is het gelukt? Had je de goeie soja slagroom? Hij moet goed koud zijn en je moet wel wat langer doorkloppen is mijn ervaring. Hoop dat het is goed gekomen.
19 november 2017 at 10:46
het lijkt me super leuk om deze taart op mijn verjaardag te serveren! ik vraag me alleen af, hoeveel cm doorsnede springvorm heb je gebruikt? bij bij gaat dat nog wel eens fout waardoor de taart uiteindelijk heel laag wordt… groetjes!
19 november 2017 at 16:06
Hi Joelle, ik heb een vorm van 20cm gebruikt (staat in het recept). Groter of kleiner kan maar dan is het effect inderdaad minder. Ik vind een beetje hoge taart wel mooi! Succes, laat je weten hoe het is geworden?
16 december 2017 at 17:39
Hoi Sarah,
Ik heb de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn vriend en het was een groot succes! Gisterenavond voor het slapen gaan gemaakt en in de koelkast gedaan, vanochtend met spanning gekeken of hij wel stijf was geworden en JA HOOR! Mijn eerste vegan kwarktaart die gelukt is! Ik heb geen suiker gebruikt (had niks meer in huis), alleen een klein beetje ahorn siroop. Ik was bang dat ie niet zoet genoeg was, maar hij was perfect! Heb de taart versierd met kokosrasp en het zag er heel mooi uit.
Groetjes
17 december 2017 at 20:00
Jeeeeej Sophie! Wat leuk om te horen. Wat een goed idee met kokosrasp mmmm
13 januari 2018 at 12:21
Hoi Sarah, zou ik ook zonder aardbeien kunnen doen , liefs Adva
13 januari 2018 at 13:03
Hoi Adva,
zeker, je kan het ook met andere soorten fruit doen of zonder. Ik heb ook deze gemaakt http://www.happyveggiefamily.nl/2017/03/26/vegan-kwarktaart-framboos-citroen-lemoncurd/ Maar je kan ook vanille of chocolade toevoegen. Net wat je lekker vind.
Groeten Sarah
20 januari 2018 at 07:37
Heerlijke taart! Gemaakt voor mijn man zn verjaardag, hij wilde graag aardbeien kwarktaart, nam er gelijk 2 stukken van dus missie geslaagd 🙂 de kids (3,5 en 1 jaar) zaten er ook van te smullen 😀 Dank voor dit lekkere recept! Eerste vegan kwarktaart en gelijk gelukt dus ben helemaal blij!
20 januari 2018 at 08:57
Jaaaa wat leuk Kim! Nog gefeliciteerd met je man. Leuk dat de kinderen er ook zo van gesmuld hebben. Bedankt voor je berichtje!
Liefs
Sarah
9 maart 2018 at 16:19
Vandaag dit recept als inspiratiebron gebruikt voor een vegan mango kwarktaart met dadelnotenbodem. (Ik ben heel slecht in het volgen van recepten, verzin er altijd andere dingen bij.) Hij ziet er echt super goed uit. Vanavond kijken of ie in de smaak valt 😉 Bedankt voor je recept!
9 maart 2018 at 16:57
Leuk Momo, ik hou ook van een beetje freestylen.
Lijkt me heerlijk met de dadelnotenbodem en mango mmmmm.
Laat je weten hoe hij was?
12 maart 2018 at 11:30
Het was een groot succes! Met sojaproducten wordt de taart veel luchtiger, weet niet of ik nog wel een ‘normale’ kwarktaart wil
11 maart 2018 at 17:50
De eerste keer dat ik hem maakte was hij goed gelukt maar na 2 uur in de koelkast proefde ik nog wel de soya smaak. Van de week heb ik hem gemaakt voor mijn 50 ste verjaardag en een dag eerder gemaakt. De soya smaak was weg en niemand had door dat hij vegan was.
11 maart 2018 at 19:57
Gefeliciteerd Katinka! Wat fijn dat hij goed is gelukt en in de smaak viel Leuk om te horen.
6 april 2018 at 11:04
Spannend, hij staat nu in de koelkast op te stijven voor mijn verjaardag morgen. Met mijn vorm (19cm) had ik wel een hoge bodem en mousse over, het is een hele hoge taart geworden. Duimen dat dat goed gaat!
6 april 2018 at 21:50
Oehhh spannend!!! Alvast gefeliciteerd, laat je weten hoe je hem vond?
Fijne dag morgen
15 juni 2018 at 13:51
Hij staat nu in de koelkast voor mijn verjaardag morgen, het aardbeienmengsel smaakte in ieder geval al veelbelovend!
15 juni 2018 at 17:52
Jeeej! Gefeliciteerd alvast. Laat je weten hoe hij was?
23 juni 2018 at 08:48
Hij was goddelijk! Ik ga er vandaag weer eentje maken voor de verjaardag van mijn oma, op haar verzoek. Bedankt voor dit recept!
23 juni 2018 at 09:19
Wat leuk Stephanie! Gefeliciteerd met je oma, geniet van de taart.
17 december 2018 at 16:28
Afgelopen week deze taart gemaakt met Alpro go-on en diepvries aardbeien. Zeer geslaagd!
17 december 2018 at 16:32
Jeeej wat leuk! Bedankt voor je berichtje.