Soms is het zo simpel. Een kwarktaart, een super eenvoudige lekker frisse taart. Iedereen heeft hem wel eens gemaakt met of zonder een pakje uit de supermarkt. Maar nu, nu wil je hem maken maar wil je geen dierlijke producten gebruiken.

vegan kwarktaart

Even terug naar de basis. Wat gaat er in een kwarktaart. Kwark of yoghurt, slagroom, suiker, fruit, gelatine, koekjes en boter. Wat gebruik je dan voor mijn versie?

Agar-agar

Gelatine is een dierlijk product. Heel makkelijk om mee te werken met goede resultaten. Wil je geen gelatine gebruiken dan kan je agar-agar gebruiken als alternatief. Agar is gemaakt van een roodwier.
Agar kan je in verschillende vormen verkrijgen. Poeder, vlokken en staven. Wat werkt voor jouw recept is een kwestie van testen. Ik maak graag gebruik van poeder. Dit heeft een krachtige binding en is makkelijk te doseren.


Aardbeien kwarktaart

– 500 ml Sojayoghurt
– 250 ml. Alpro sojaroom om te kloppen
– *Suiker of agavesiroop
– 225 gr. aardbeien
– 4 gr. agar-agar poeder
– 200 gr. koekjes
– 70 gr. plantaardige boter uit wikkel
– Springvorm 20 cm. licht ingevet

*suiker, ik heb hier geen hoeveelheid ingevuld. De yoghurt is al gezoet en de rest is helemaal naar eigen smaak. Proef dus goed tussendoor.

Smelt de boter in een pan. Verkruimel de koekjes en roer ze door de gesmolten boter. Doe het kruimelmengsel op de bodem van de springvorm en wrijf het glad met een lepel. Zet de vorm in de koelkast.

Pureer de aardbeien – eventueel met suiker- en warm de puree met de agarpoeder op in een pannetje. Breng het rustig aan de kook en blijf goed roeren. Als het agarpoeder goed is opgelost kook je de puree nog even een paar minuten door. Voeg nu beetje bij beetje de yoghurt toe en warm dit goed door. Let goed op dat er geen klontjes in zitten.
Intussen klop je de gekoelde room in een kom met een paar lepels suiker stijf. Giet het yoghurt mengsel in een kom en roer zachtjes zodat het wat afkoelt. Agar stolt al bij 40 graden. Spatel de slagroom voorzichtig door de yoghurt. Giet het mengsel in de springvorm en zet in de koeling voor minimaal 2 uur.

Deze taart is echt heerlijk en je kan eindeloos variΓ«ren met verschillende soorten fruit.

wpid-img-20141105-wa0001.jpg
Ik raad aan om agar-agar online bij een bakwinkel of natuurwinkel te bestellen. Agar-agar voor pudding bij de toko is niet altijd even betrouwbaar qua bindkracht.