Alleen al om de naam moest ik ze maken; pompoendonutmuffins. Dat is lekker+lekker+lekker!
Onlangs ontving ik het boek ‘Puur natuurlijk koken’ van Tom Hunt om te reviewen en dit was een van de eerste recepten waarvan ik wist: dit wil ik maken nee dit MOET ik maken!
Het boek gaat over koken met seizoensproducten maar helaas is pompoen een wintergroente en zijn wij inmiddels in de lente beland. Gelukkig vind je nog enkele pompoentjes in de winkel en anders is er soms ook diepvriespompoen te krijgen. Even valsspelen dus. Een voordeel is ook dat je de pompoen niet hoeft schoon te maken en je dus sneller klaar bent 🙂
Ingrediënten
- Pompoen +- 200gr, schoonmaken en in stukjes van 3cm snijden.
- Water
- 75 gr zachte plantaardige boter, plus wat extra om in te vetten en te bestrijken
- 180 gr speltbloem, plus wat extra voor de bakvorm
- 75 gr oersuiker of ruwe rietsuiker, plus extra om te bestrooien
- 1 lijnzaad ei ( 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels warm water ) (staat gelijk aan, 1 groot biologisch ei)
- 1/4tl zuiveringszout
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl piment, in het recept staat optioneel maar ik kan het echt aanraden. Eventueel zou je het kunnen vervangen door koekkruiden. Maar de combinatie van piment en pompoen is echt heerlijk
- 3 el yoghurt, ik gebruikte Alpro mild and creamy
- 1 tl kaneel
Doe de pompoen in een pan en bedek met water. Breng aan de kook en laat rustig 10 tot 15 minuutjes koken tot de pompoen mooi zacht is. Giet af en vang het kookvocht op. Pureer de pompoen in een blender of met de staafmixer. Voeg wat van het kookvocht toe tot je een mooie gladde puree hebt. Meng de gemalen lijnzaad met water en zet apart.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een muffinvorm voor 12 muffins in met boter en bestrooi met bloem. Klop het overtollige bloem af.
Klop de boter en suiker samen tot een zacht mengsel. Doe het lijnzaadmengsel, de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, piment, yoghurt en de pompoenpuree erbij en roer goed door elkaar.
Vul de muffinvormpjes en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster. Smelt de boter en bestrijk de bovenkant van de muffins. Rol ze door een mengsel van suiker en kaneel.
Vers uit de oven zijn de muffins het lekkerst!
Lees hier mijn review over het boek ‘Puur natuurlijk koken’ en doe mee aan de winactie! Â Ga je ze ook eens maken? Laat het mij wetten in een comment.
28 maart 2015 at 11:53
Oehh dat ziet er super lekker uit!! Gaan we zeker een keer proberen 😀
29 maart 2015 at 21:49
Jaja…ik doe mee met de winactie….lijkt mij lekker..
30 maart 2015 at 21:18
Leuk recept, alleen een klein minpuntje, er moet een ei in. Zou het ook zonder ei kunnen of met NO EGG?
26 april 2015 at 07:09
Hi Sylvia, ik denk dat het prima met NO EGG kan. In dit recept zorgt het voor een beetje binding, rijzen en structuur. Ik heb hier ook nog wat tips voor het vervangen van een ei http://happyveggiefamily.nl/2014/10/18/nou-zo-doe-je-dat/ Ik denk zelf dat ik voor banaan, NO EGG of lijnzaad zou kiezen.
Laat je het weten als je het geprobeerd hebt?