Vorige week kwam ik op instagram een foto tegen van één van mijn favo bloggers Vegadutchie. Het water liep mij gelijk in de mond en ik MOEST dit recept uitproberen.
Vandaag was de intocht van sinterklaas dus het uitgelezen moment om deze gevulde speculaas te maken.
Vegadutchie heeft een ontzettend leuke inspirerende blog met mooie recepten waar ik graag wat inspiratie opdoe.
Gevulde Speculaas
Voor het deeg
100 gram boekweitmeel
100 gram rijstmeel (maar een ander glutenvrij meel kan ook)
2 tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden
1/2 tl zout
100 gram kokosolie, gesmolten
75 gram kokosbloemsuiker
6 grote dadels (ik had alleen kleine dus gebruikte er 12)
3 el amandelmelk
garneer amandelen ter decoratie
Voor het spijs
125 gr blanke amandelen
175gr dadels
1 el vers citroensap
1 tl vanillepoeder
snuf zout
bakvorm 20 cm of een kleine brownievorm
Meng in de keukenmachine de ingrediënten voor de spijs door elkaar. Wikkel de bal spijs in folie en leg in de koelkast.
Mix in een grote kom het meel, bakpoeder, speculaaskruiden, kokosbloemsuiker en zout door elkaar. Doe de dadels in de keukenmachine en hak ze tot een puree. Voeg nu het meelmengsel, kokosolie en amandelmelk toe. Meng dit goed door elkaar en kneed tot een mooie deeg. Vorm hiervan 2 deegballen en wikkel deze ook in folie. Laat het liefst een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in met kokosolie. Neem 1 van de twee deegballen, kneed even goed door en rol uit met een deegroller. Bekleed de bodem van de springvorm ermee. Maak een klein opstaand randje langs de kanten. Pak nu het spijs en bedek de bodem hiermee, met een natte lepel kan je dit netjes uitsmeren. Rol het andere stuk deeg uit en bedek het spijs ermee. Met een klein kwastje maak je de bovenkant vochtig met een beetje water. Plak nu de garneeramandelen in een leuke vorm. Zet de gevulde speculaas in de oven voor 30 minuten. Laat daarna afkoelen op een rooster.
Deze gevulde speculaas is vegan, lactose en ei-vrij, glutenvrij, suikervrij maar vooral ontzettend lekker!!
Vegadutchie bedankt voor dit superlekkere recept.
Gaan jullie zelf bakken voor de feestdagen? Bijvoorbeeld deze lekkere kruidnoten of gaan jullie ook deze gevulde speculaas proberen? Laat het mij weten in een reactie.
15 november 2015 at 15:06
Het is van mij altijd een beetje een vooroordeel, dat als ik ergens lees dat het vegan is en lactose en ei-vrij, glutenvrij, suikervrij en nog meer vrij, dat ik dan denk: ‘Dan zal het er vast ook niet appetijtelijk uitzien of feestelijk smaken’ maar wow… hier heb ik echt NU zin in!!!
15 november 2015 at 15:58
Wat leuk om te horen!
Eerlijk gezegd ben ik ook geen fan om met deze termen te komen, maar er zijn ook een hoop mensen die juist hierop zoeken. Je zal maar net een allergie hebben of een broer die vegan eet.
Maar in principe kan ik die termen allemaal weglaten want ik post alleen recepten waarvan ik weet dat ze echt heel erg lekker zijn. Voor iedereen!
21 november 2015 at 20:12
Ik heb hem vandaag gemaakt en hij is zeker heerlijk!!! Vandaag proef gebakken, maar deze komt zeker op tafel op 5 december! En erg makkelijk te maken, dat is altijd fijn.
21 november 2015 at 20:14
Wat goed om te horen! Ik ga hem ook zeker nog een keer maken, heb er nu al zin in.
16 augustus 2016 at 10:51
Wat een top recept! Glutenvrij, maar ook nog overzichtelijk (wat betreft de ingrediënten)
16 november 2016 at 12:31
Ik heb hem vandaag gemaakt en hij is heerlijk!!! En het hele huis ruikt lekker 🙂
12 april 2018 at 15:39
Kan ik de twee meelsoorten gewoon vervangen door tarwebloem en de kokosbloesemsuiker door gewone basterdsuiker?
14 april 2018 at 20:42
Jazeker!