Vorige week kwam ik op instagram een foto tegen van één van mijn favo bloggers Vegadutchie. Het water liep mij gelijk in de mond en ik MOEST dit recept uitproberen.
Vandaag was de intocht van sinterklaas dus het uitgelezen moment om deze gevulde speculaas te maken.

Vegadutchie heeft een ontzettend leuke inspirerende blog met mooie recepten waar ik graag wat inspiratie opdoe.
gevulde speculaas gesneden

Gevulde Speculaas

Voor het deeg

100 gram boekweitmeel
100 gram rijstmeel (maar een ander glutenvrij meel kan ook)
2 tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden
1/2 tl zout

100 gram kokosolie, gesmolten
75 gram kokosbloemsuiker
6 grote dadels (ik had alleen kleine dus gebruikte er 12)
3 el amandelmelk 

garneer amandelen ter decoratie

Voor het spijs

125 gr blanke amandelen
175gr dadels
1 el vers citroensap
1 tl vanillepoeder
snuf zout

bakvorm 20 cm of een kleine brownievorm

Meng in de keukenmachine de ingrediënten voor de spijs door elkaar. Wikkel de bal spijs in folie en leg in de koelkast.

koekkruiden en bloem
Mix in een grote kom het meel, bakpoeder, speculaaskruiden, kokosbloemsuiker en zout door elkaar. Doe de dadels in de keukenmachine en hak ze tot een puree. Voeg nu het meelmengsel, kokosolie en amandelmelk toe. Meng dit goed door elkaar en kneed tot een mooie deeg. Vorm hiervan 2 deegballen en wikkel deze ook in folie. Laat het liefst een uur rusten in de koelkast.

gevulde speculaas klaar voor de oven
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in met kokosolie. Neem 1 van de twee deegballen, kneed even goed door en rol uit met een deegroller. Bekleed de bodem van de springvorm ermee. Maak een klein opstaand randje langs de kanten. Pak nu het spijs en bedek de bodem hiermee, met een natte lepel kan je dit netjes uitsmeren. Rol het andere stuk deeg uit en bedek het spijs ermee. Met een klein kwastje maak je de bovenkant vochtig met een beetje water. Plak nu de garneeramandelen in een leuke vorm. Zet de gevulde speculaas in de oven voor 30 minuten. Laat daarna afkoelen op een rooster.

gevulde speculaas puntDeze gevulde speculaas is vegan, lactose en ei-vrij, glutenvrij, suikervrij maar vooral ontzettend lekker!!
Vegadutchie bedankt voor dit superlekkere recept.

Gaan jullie zelf bakken voor de feestdagen? Bijvoorbeeld deze lekkere kruidnoten of gaan jullie ook deze gevulde speculaas proberen? Laat het mij weten in een reactie.