Ja, dit durf ik echt te zeggen. Dit is ‘de lekkerste lemon curd die je ooit zal proeven‘. In mijn dagen als fervent taartenbakker en wannabe patissier heb ik heel veel verschillende soorten lemon curd gemaakt en mogen proeven. Het is altijd een favoriet van mij geweest, die frisse volle smaak. Maar lemon curd is naast fris ook ontzettend zwaar, zoet en vet. Dit komt door de boter en eieren en daar zit je toch niet op te wachten bij zoiets lekkers.

Dit moest anders kunnen en ik ging op onderzoek uit. Het resultaat is het volgende eenvoudige recept.
Het recept is genoeg voor een 350 ml pot vol citroenige heerlijkheid.
Heerlijk in of op taart, scones, wafels, pannenkoeken en het is onmisbaar op de paastafel. Ik gebruikte hem op mijn vegan kwarktaart.

allerlekkerste lemon curd vegan ei-vrij lactose-vrij
Ingrediënten

-200 ml Kokosroom van 1 blik kokosmelk (ik gebruikte Fair Trade)
– 2 biologische citroenen, sap en schil
– 2 eetlepels ahornsiroop
– 2 eetlepels maizena
– snuf kurkuma
– halve theelepel vanille aroma of poeder
– schoon potje van +- 350 ml inhoud (ik gebruikte een lege pindakaaspot)

Werkwijze

Zet het blik kokosmelk bij voorkeur minimaal een dag achter in de koelkast. De room zal bovenop gaan drijven en harder worden. Deze kan je er dan gemakkelijk af scheppen en je houdt nog een half blikje kokoswater over (deze bewaar je lekker voor in je smoothie).

Was de citroenen en rasp de schil. Doe dit boven je pan, alle aromatische olie uit de schil zal dan in de pan terecht komen.
Pers de citroenen uit en meng het sap met de maizena. Voeg dit samen met de kokosroom en ahornsiroop in de pan met de citroenrasp. Verwarm het mengsel langzaam en blijf goed roeren met een spatel of garde.

Je voegt nu de snuf kurkuma toe en de vanille. Zodra het mengsel begint te borrelen zal het gaan binden. Blijf goed roeren en laat het zachtjes een paar minuutjes doorwarmen tot je een jam-achtige consistentie hebt. Proef of je het zoet genoeg vindt en voeg eventueel nog meer ahornsiroop toe.
Haal de pan van de warmtebron en giet het mengsel in een schone glazen pot. Laat de lemon curd helemaal afkoelen, hij zal nog wat dikker worden.

De lemon curd is ongeveer een week houdbaar in de koelkast, maar dan is het allang op.

allerlekkerste lemon curd vegan ei-vrij lactose-vrij
Wat is jullie favoriete ‘homemade’ recept? Gaan jullie deze lemon curd een keer proberen? Laat het weten in een reactie.
Volg @happyveggiefamily op instagram voor meer leuke foto’s.