Een verjaardag zonder kwarktaart is geen verjaardag. Ik ben dol op de frisse fruitige taart met een lekkere bodem van koek.
Een tijd terug maakte ik al een aardbeien kwarktaart en ik vond het hoog tijd voor een upgrade. Ik heb lang zitten twijfelen want er zijn tig mogelijkheden om het aan te pakken maar ik heb uiteindelijk toch een recept bedacht wat niet te moeilijk is en zich goed leent om te freestylen. Dit recept bewijst ook weer dat melkproducten echt niet nodig zijn voor een lekkere taart.
Je kan een kwarktaart maken met één soort fruit maar door twee contrasterende kleuren te gebruiken krijg je een hele luxe uitstraling. Wil je helemaal over de top gaan dan geef je de taart ook nog een topping van vers fruit, jam of lemon curd.
Dit recept is voor een taart van 18-20cm doorsnede, dit is genoeg voor 10 stukjes.
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 180gr digestive koekjes
- 65gr plantaardige boter of kokosolie
Voor de roze laag:
- 250 gr ongezoete sojayoghurt
- 250 ml Alpro op te kloppen, sojaslagroom – in twee porties verdelen
- 125 gr frambozen, diepvries
- 25 gr + 2 eetlepels suiker
- 3 gr agar agar
Voor de gele laag
- 250 gr limoen/citroen sojayoghurt
- de helft van de opgeklopte sojaslagroom
- sap van 1 citroen
- 25 gr suiker
- 3 gr agar agar
- Snuf kurkuma (optioneel)
Bodem
Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem. Hak de koekjes fijn in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de ‘boter’ en meng dit met de koekkruimels. Verdeel dit mengsel over de bodem en strijk glad met een lepel. Zet de bakvorm in de koeling.
Roze laag
Klop de sojaslagroom op met twee eetlepels suiker en verdeel in twee porties.
Verwarm de frambozen in een pannetje met de 25 gram suiker tot het puree is geworden. Pureer het even met de staafmixer als je een egaler resultaat wil.
Voeg de agar toe en laat zachtjes borrelen en roer tot het goed is opgelost. Voeg beetje bij beetje de ongezoete yoghurt toe en blijf verwarmen tot het een mooie gladde structuur heeft. Controleer of de agar goed is opgelost. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.
Haal de yoghurt van de warmtebron en roer tot het wat is afgekoeld. Niet te veel want de agar stolt al bij 40 graden.
Spatel een portie van de slagroom voorzichtig door het yoghurt mengsel en stort het in de bakvorm.
Plaats de taart in de koeling om op te stijven.
Gele laag
Pers de citroen uit en verwarm dit in een pannetje met de suiker. Zodra de suiker is opgelost voeg je de agar toe, laat zachtjes borrelen en roer tot het goed is opgelost. Voeg beetje bij beetje de limoen/citroen yoghurt toe en blijf verwarmen tot het een mooie gladde structuur heeft. Controleer of de agar goed is opgelost. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.
Voeg de snuf kurkuma toe, dit geeft een mooie kleur aan het mengsel.
Haal de yoghurt van de warmtebron en roer tot het wat is afgekoeld. Spatel een portie van de slagroom voorzichtig door het yoghurt mengsel en stort het in de bakvorm op de roze laag.
Plaats de taart in de koeling om op te stijven.
Als de taart helemaal is afgekoeld kan je hem decoreren met vers fruit, jam of zoals ik deed met vegan lemon curd.
Gaan jullie mijn kwarktaart ook een keer maken? Welke taart mag er op jullie verjaardag niet ontbreken?
5 december 2017 at 21:24
Holy guacamoly!! Sweet patato! Ik wil dit! Ik vier binnenkort mijn verjaardag (nou ja, eind januari) en dan ga ik een kwarktaart maken! Dit lijkt me wel wat!!
5 januari 2018 at 15:16
Laat je het weten als je hem maakt?
5 januari 2018 at 13:51
Wauw deze taart lijkt me ontzettend lekker. Vandaag alles in huis gehaald om het te maken. Alleen vraag ik me af of ik de taart alvast kan maken voor zondag ? ( vier ik mijn verjaardag ) of is het verstandiger om het morgen of liever zondagochtend te maken?
Groetjes,
Nathalie
5 januari 2018 at 15:15
Hi Nathalie, hoe verser hoe beter. Als je hem morgen maakt is hij perfect voor zondag. Dan heeft hij ook genoeg tijd om goed op te stijven. Dek hem af met wat plasticfolie dan komt het helemaal goed. Succes! Laat je weten hoe hij is geworden?
Groetjes
Sarah
6 januari 2018 at 12:09
Lieve Sarah,
Bedankt voor de snelle reactie op mijn vraag. Ik heb de taart met ontzettend veel plezier gemaakt. Ook de lemon curd is heerlijk gelukt. De taart proeven we morgen. Heel erg bedankt voor deze heerlijke recept!
7 januari 2018 at 10:23
Wat ontzettend leuk om te horen Nathalie!
Geniet ervan en een hele fijne verjaardag.
Liefs
Sarah
7 januari 2018 at 10:23
Wat ontzettend leuk om te horen Nathalie!
Geniet ervan en een hele fijne verjaardag.
Liefs
Sarah
17 januari 2018 at 11:22
Hoi Sarah, Ik wil deze taart voor mijn dochtertjes verjaardag gaan maken. Ik gebruik wel melkproducten. Kan ik dan beter (volle bio) kwark of yoghurt gebruiken ipv de soya yoghurt? Zou je nog meer kleuren kunnen maken?(mijn dochtertje tekent altijd regenbogen 😉 dank je voor het recept in ieder geval 🙂
Groetjes Mara
19 maart 2018 at 12:28
Ik vind het zo onwijs leuk dat er steeds meer vegan recepten komen. De taart ziet er ook heerlijk uit! En ik ben erg benieuwd of deze taart net zo lekker is als ik hem zonder het toevoegen van suikers maak 🙂
19 maart 2018 at 13:07
Hi Linda, bedankt voor je compliment. Ik denk dat de taart ook lekker is zonder toevoeging van suiker. Fruit is vaak al zoet genoeg. Laat je het weten als je hem maakt, ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.
Groetjes
Sarah