Elk jaar hebben wij grootse plannen met de tuin, nieuwe schuttingen, prachtig terras, potten, bakken, loungeset… Uiteindelijk zitten we nog steeds met een kapot hek, lelijke grindtegels en 4 oude stoelen terwijl we met zijn vijfen zijn.
Behalve een mooie ingerichte tuin, wil ik heel graag een moestuin. Je eigen eten verbouwen lijkt mij leuk om te doen en natuurlijk hartstikke duurzaam en voordelig. Ik heb het vaak overwogen maar was er uiteindelijk zeker van dat ik na drie keer enthousiast naar de volkstuin fietsen het helemaal zat was.
We hebben al jaren een hoekje met kruiden, aardbeien en een frambozenstruik en naast de glijbaan staat de vijgloze vijgenboom.
Nu heb ik mijzelf 2 moestuinbakken cadeau gedaan en ben het internet opgegaan om alles te weten te komen over deze manier van moestuinieren.
Al gauw vond ik de website van Jelle Medema, de Makkelijke Moestuin. Wat een verademing om te lezen hoe makkelijk het kan zijn. Intussen zit ik elk rustig moment te lezen in het boek van Jelle en zit ik mij te verkneukelen met alle zaadjes die ik klaar heb liggen. In het boek zit een reuze handige zaaikalender waar ik nu druk mee in de weer ben. Dit weekend ga ik de peultjes zaaien.
Inmiddels staan de bakken klaar en heb ik alle vaste planten overgeplant, de aardbeien, rozemarijn, oregano, salie en laurier. In een aparte bak heb ik de munt gezet, munt wil nogal woekeren en op deze manier hou ik hem in toom.
Hier op tafel staan de jullie welbekende moestuintjes van de Appie. De kids vonden het super om ze te zaaien en kijken elke dag of ze het goed ‘doen’. Binnenkort mogen ze naar buiten. Op de school van de kids hebben ze schooltuintjes, ook met moestuinbakken en fruitboompjes. Samen met de kinderen vullen we de bakken en zaaien en onderhouden we de tuintjes. De kinderen leren op een leuke manier waar het eten vandaan komt en ze hebben de grootste lol om de gigantische (smaakloze) courgettes en kronkelige wortels.
In de keuken heb ik mijn mini kruidentuintje staan. Deze bak is super handig omdat het overtollige water goed wegloopt en je je plantje niet snel verzuipt (guilty!). Daarnaast zit er in de uitsparing een kruidenschaartje, dit is een schaar met meerdere bladen waarmee je je kruiden eenvoudig klein knipt. Meestal heb ik hier de basilicum en koriander staan. Deze gaan bij mij altijd stuk in de tuin (weersomstandigheden, een voetbal er bovenop) en op de vensterbank in de keuken blijven ze mooi en zijn ze gemakkelijk te gebruiken.
Ik kan niet wachten tot we onze eerste oogst kunnen plukken!
Hebben jullie wel eens je eigen eten verbouwd? Was dat een succes en hebben jullie nog tips?
22 maart 2015 at 20:18
Leuk Sarah! Wij hebben bij mijn schoonouders een moestuin, maar aangezien dat in Beverwijk is en ik geen auto heb staan er tot nu toe alleen heul veul aardeienplanten!! Mmmmmm….thuis hebben we on potten ronde worteltjes gezaaid en ervan gegeten alhoewel daar snel vliegjes in komen. Chinese boontjes gingen wel aardig…rucola prima in pot! maar ik verlang wel terug naar de tijd dat mijn vader een moestuin had hier in santpoort en ik overweeg soms toch om er een te gaan huren….misschien samen?? Wij nu uiteraard ook weer gezaaid!
23 maart 2015 at 12:51
Hi Charlotte, ik kan je echt het boek aanraden. Het kleinschalige en dicht bij huis maakt het (voor mij) makkelijker. Ik kan zo even wat plukken of rustig tuinieren terwijl de kids aan het spelen zijn. Wat leuk dat jullie altijd een moestuin hadden vroeger, hebben je schoonouders zelf ook nog een moestuin?
25 april 2015 at 10:35
Wat heerlijk! Wij hebben nog wat weinig ruimte om zelf te verbouwen, maar er komt steeds meer bij :).
26 april 2015 at 07:05
Je hebt tegenwoordig ook van die halvemeterbakken of hangende tuintjes voor aan de muur. Lijkt mij heel leuk op bijvoorbeeld een balkon. Of gewoon in potten en bakken natuurlijk.
Ik vind de vierkante meter tuintjes echt ideaal. Ze nemen weinig ruimte in en je kan er echt nuttig in verbouwen. 🙂
Wat zouden jullie verbouwen?