Een verjaardag zonder kwarktaart is geen verjaardag. Ik ben dol op de frisse fruitige taart met een lekkere bodem van koek.
Een tijd terug maakte ik al een aardbeien kwarktaart en ik vond het hoog tijd voor een upgrade. Ik heb lang zitten twijfelen want er zijn tig mogelijkheden om het aan te pakken maar ik heb uiteindelijk toch een recept bedacht wat niet te moeilijk is en zich goed leent om te freestylen. Dit recept bewijst ook weer dat melkproducten echt niet nodig zijn voor een lekkere taart.

Je kan een kwarktaart maken met één soort fruit maar door twee contrasterende kleuren te gebruiken krijg je een hele luxe uitstraling. Wil je helemaal over de top gaan dan geef je de taart ook nog een topping van vers fruit, jam of lemon curd.

Dit recept is voor een taart van 18-20cm doorsnede, dit is genoeg voor 10 stukjes.

Ingrediënten

Voor de bodem:

 • 180gr digestive koekjes
 • 65gr plantaardige boter of kokosolie

Voor de roze laag:

 • 250 gr ongezoete sojayoghurt
 • 250 ml Alpro op te kloppen, sojaslagroom – in twee porties verdelen
 • 125 gr frambozen, diepvries
 • 25 gr + 2 eetlepels suiker
 • 3 gr agar agar

Voor de gele laag

 • 250 gr limoen/citroen sojayoghurt
 • de helft van de opgeklopte sojaslagroom
 • sap van 1 citroen
 • 25 gr suiker
 • 3 gr agar agar
 • Snuf kurkuma (optioneel)
Bodem

Vet de bakvorm in en leg bakpapier op de bodem. Hak de koekjes fijn in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de ‘boter’ en meng dit met de koekkruimels. Verdeel dit mengsel over de bodem en strijk glad met een lepel. Zet de bakvorm in de koeling.

Roze laag

Klop de sojaslagroom op met twee eetlepels suiker en verdeel in twee porties.
Verwarm de frambozen in een pannetje met de 25 gram suiker tot het puree is geworden. Pureer het even met de staafmixer als je een egaler resultaat wil.
Voeg de agar toe en laat zachtjes borrelen en roer tot het goed is opgelost. Voeg beetje bij beetje de ongezoete yoghurt toe en blijf verwarmen tot het een mooie gladde structuur heeft. Controleer of de agar goed is opgelost. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.

Haal de yoghurt van de warmtebron en roer tot het wat is afgekoeld. Niet te veel want de agar stolt al bij 40 graden.
Spatel een portie van de slagroom voorzichtig door het yoghurt mengsel en stort het in de bakvorm.
Plaats de taart in de koeling om op te stijven.

Gele laag

Pers de citroen uit en verwarm dit in een pannetje met de suiker. Zodra de suiker is opgelost voeg je de agar toe, laat zachtjes borrelen en roer tot het goed is opgelost. Voeg beetje bij beetje de limoen/citroen yoghurt toe en blijf verwarmen tot het een mooie gladde structuur heeft. Controleer of de agar goed is opgelost. Zie of voel je een korrelige structuur dan moet je het nog wat langer verwarmen tot alles is opgelost.

Voeg de snuf kurkuma toe, dit geeft een mooie kleur aan het mengsel.
Haal de yoghurt van de warmtebron en roer tot het wat is afgekoeld. Spatel een portie van de slagroom voorzichtig door het yoghurt mengsel en stort het in de bakvorm op de roze laag.
Plaats de taart in de koeling om op te stijven.

Als de taart helemaal is afgekoeld kan je hem decoreren met vers fruit, jam of zoals ik deed met vegan lemon curd.

Gaan jullie mijn kwarktaart ook een keer maken? Welke taart mag er op jullie verjaardag niet ontbreken?